Zivot je putovanje
NEWSLETTER

Budite prvi obavešteni o specijalnim ponudama.

Pratite nas

kanal youtube

Instagram

@dreamtravel.rs

ETIOPIA

dana / noci

Istoričari smatraju da je Etiopija kolevka čovečanstva...Zemlja u kojoj je mnoštvo veoma značajnih pravoslavnih crkvi i manastira.. Čuvena Lalibela, najsvetije mesto u Etiopiji, uvršteno u svetsku baštinu UNESCO-a u kojoj je ceremonija proslave Vaskrsa očaravajuća... Lalibela je izgrađena da postane Novi Jerusalim, nakon što su muslimani zauzeli Jerusalim u XII veku

Ovo putovanje vas vodi na najznačajnija verska, istorijska, kulturološka mesta Etiopije uz obilazak prirodnih lepota zemlje koja je riznica svetskog bogatstva…  

GRUPNI POLAZAK SA VODIČEM 

Etiopija je jedna od najstarijih zemalja u svetu. Dugo je bila raskrsnica između civilizacija severne Afrike, Bliskog istoka i Saharske Afrike. U dugoj i burnoj istoriji afričkog kontinenta, Etiopija je jedina zemlja koja nije kolonizovana. Etiopija je jedan od osnivača UN i dom sedištu Afričke unije. U starom zavetu je zabeležena poseta kraljice Sabe Jerusalimu. U stvari, istoričari smatraju da je Etiopija kolevka čovečanstva. Najstariji fosil čovekovih predaka ili  "Lusi" otkrivena je u severnom delu Etiopije. Smatra se da su ostaci fosila stari 3,5 miliona godina. U Etiopiji živi oko 60 % hrišćana i oko 40 % muslimana. Da li ste znali da je Etiopija kolevka još nečega, napitka koji je u mnogome promenio istoriju čovečanstva, kolevka kafe…

Polazak: 28. APRIL 2016.

10 DANA / 7 NOĆI

       Dan  /  Mesto
Program putovanja
         1. dan (28.04.2016.)

BEOGRAD – MILANO – ADIS ABEBA

 

Sastanak putnika sa vodičem Ponte Travel-a ispred šaltera agencije na aerodromu ‚‚Nikola Tesla"  u 16.20. Poletanje za Milano u 18.20 (let JU 544). Obrok u avionu. Dolazak u 20.05. Nastavak leta za Adis Abebu u 21.05 (let ET 703). Obroci u avionu.

              2. dan (29.04.2016.)

ADIS ABABA - AKSUM

 

Dolazak u 06.50. Nastavak leta za Aksum u 09.00 (let ET 128). Dolazak u 10.30. Transfer do hotela. Smeštaj i kraći odmor. Odlazak u razgledanje grada. Aksum je drevna prestonica najranijeg etiopskog carstva, poznata je po svojim isklesanim granitnim obeliscima, njenim arheološkim ostacima i crkvi Svete Marije Sionske, za koju se tvrdi da poseduje zavetni kovčeg sa tablicama na kojima je ispisano “Deset Božijih zapovesti”. Obilazak Aksuma uključuje i obilazak crkve Sv Marije,  stela, grobnice Kaleb i njegovog sina Gebre-Maskal i Maišum (kupatilo kraljice od Šebe), grobnice kralja Bazena kao i ostatke palate kraljice od Šebe koja potiče iz I veka. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

  1. dan (30.04.2016.)

 AKSUM - LALIBELA

 

Doručak (švedski sto).

Transfer na aerodrom. Poletanje za Lalibelu u 11.15 (let ET 123). Dolazak u 11.55.  Transfer do hotela. Kraći odmor. Polazak u razgledanje nekadašnjeg grada a sada malog sela.  To je najsvetije mesto u Etiopiji, uvršteno u svetsku baštinu UNESCO-a. Lalibela je izgrađena da postane Novi Jerusalim, nakon što su muslimani zauzeli Jerusalim u XII veku. Sve crkve iz Lilibele imaju ispred naziva Bet (kuća). Izgrađene su uglavnom u dve osnovne grupe, odvojene veštačkim kanalom koji je trebao predstavljati reku Jordan. Prepodnevno razgledanje prve grupe crkava u gradu, njih oko 6 ( Bet Golgota, Bet Mihael – Crkva Planine Sinaj, Bet Mariam – Marijina Crkva, Bet Meskel – kapela krsta, Bet Danagel – Crkva Devica Mučenica i Bet Medane Alem (Crkva Otkupitelja Sveta) koja je najveća i podseća na grčki hram. U ćošku se nalaze tri prazne grobnice simbolično iskopane za biblijske patrijarhe Avrama, Isaka i Jakova. Za Crkvu Sv. Marije se veruje da je bila prvi rad kralja Lalibela i to je jedina crkva koja ima više vrsta biblijskih slika. U njoj je kralj uobičavao svoje molitve i zbog toga je omiljena od strane mnogih ljudi… Slobodno vreme za upoznavanje mesta kao i lokalnih ljudi...Povratak u hotel. Večera.

Uveče odlazak do crkve na Vaskršnje Bdenje. Ovo je jedinstven primer proslave Vaskrsa koji se održava u Lalibeli. U ponoć kada se pale sveće i proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista vernici pevaju i igraju. Nakon toka svako odlazi svojoj kući i običaj je da se pozovu stranci, siromašni ljudi i beskućnici na vaskršnju trpezu. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan (01.05.2016.)

 LALIBELA

 

 

 

Doručak (švedski sto).

Polazak u razgledanje druge grupe od četiri crkve južno od kanala koji predstavlja reku Jordan: Crkva Sv. Emanuela (Bet Emanuel), Crkva Sv. Merkura (Bet Mercurios), Crkva Aba Libanos (Bet Abba Libanos) i Crkva arhanđela Gabrijela i Rafaela (Bet Gabriel-Rufael). Potom poseta crkvi Sv. Đorđa (Bet Giorgis) koja je podignuta kao poslednja na početku XIII veka. Za nju se priča da je kralj Lalibela lično rukovodio radovima na izgradnji. Ima oblik grčkog krsta i stoji po strani na jugozapadu kompleksa. To je najlepša i najupečatljivija crkva Lalibele. Isklesana je od crvenog vulkanskog kamena. Poznata kao „osmo svetsko čudo”. Ovo je takođe važno mesto hodočašća etiopske zajednice pravoslavnih hrišćana. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan (02.05.2016.)

 LALIBELA – GONDAR – KOSOJE

 

Doručak (švedski sto).

Transfer na aerodrom. Poletanje za Gondar u 12.15 (let ET 123). Dolazak u 12.45. Transfer za Kosoje (oko 40 km). Na putu uživanje u panoramskom pogledu na lanac fascinantnih Simien planina. Takođe je moguće videti endemične vrste Gelada babuna i drugih divljih životinja i ptica u ovoj oblasti. Dolazak u hotel. Smeštaj. Ostatak dana slobodan za uživanje u prirodnim lepotama planina Simien koje su uvrštene u svetsku baštinu UNESCO-a.  Večera. Noćenje.

 

6. dan (03.05.2016.)

 KOSOJE – GONDAR

 

Doručak (švedski sto).

Polazak za Gondar (oko 40 km). Po dolasku odlazak u razgledanje elegantnog grada Gondar, osnovanog od strane cara Fasilidesa u XVII veku. Grad je dugo bio prestonica Etiopije i jedan od najvećih i najpopularnijih gradova u carstvu. Bio je veliki trgovački centar. Poznat je po mnogim dvorcima iz XVII veka i dekoraciji svojih crkava. Najraniji dvorac kreirao je Fasilides lično i još uvek je veoma dobro očuvan. Moguće je popeti se do krova dvorca odakle se pruža predivan pogled na grad. Poseta Fasilidesovom kupalištu i jednoj od najspektakularnije oslikanih crkvi u Etiopiji, crkvi Debre Birhan Selasije koja je uvrštena u svetsku kulturnu baštinu UNESCO-a. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

7. dan (04.05.2016.)

 GONDAR – BAHIR DAR

 

Doručak (švedski sto).

Polazak za Bahir Dar (oko 183 km, 3 do 4 sata vožnje). Dolazak u hotel. Smeštaj. Krača puauza. Odlazak do Tisisat vodopada Plavog Nila. Od jezera Tana, Plavi Nil teče iz Etiopije ka Belom Nilu, spajaju se kod Kartuma i čine reku Nil. Na Plavom Nilu nalaze se i spektakularni vodopadi gde milioni litara vode, padaju preko litice u klisuru, stvarajući predivne slike i nezaboravan doživljaj. Plavi Nil inače čini 85% Ukupnog protoka reke Nil. Povratak u grad. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

8. dan (05.05.2016.)

 BAHIR DAR

Doručak (švedski sto).

Transfer do jezera Tana (najvećeg jezera u Etiopiji iz koga izvire Plavi Nil) i polazak brodom do poluostrva Zege u obilazak pravoslavnog manastira Ura Kidane Mihret (dozvoljen ulaz samo muškarcima). Povrataku hotel. Večera. Noćenje.

9. dan (06.05.2016.)

 BAHIR DAR – ADIS ABEBA – RIM

 

 

 

Doručak (švedski sto).

Transfer na aerodrom. Poletanje za Adis Abebu u 09.20 (let ET 127). Dolazak u 10.20. Odlazak u razgledanje grada. Obilazak Nacionalnog muzeja u kome se čuva replika statue Lusi, stare 3 miliona godina. To je najstariji skelet hominida ikada pronađen. Originalni skelet nalazi se u trezorima zgrade. Muzej na tri sprata ima raznovrstan izbor eksponata koji pokrivaju najveći deo etiopske istorije kao i umetnička dela slavnih umetnika Etiopije. Obilazak crkve Svetog Đorđa, koju je osnovao veliki car Menelik, kako bi obeležio svoju pobedu nad italijanskom vojskom 1896. godine. Spolja su zidovi crkve oslikani upečatljivim umetničkim delima i mozaicima a u unutrašnjosti se nalazi magičan vitraž na staklu... Ovde su krunisani carica Zaudita i Hajle Selasije. Obilazak Crkve Svete Trojice  koja je jedna od najznačajnijih u Etiopiji. Tu su sahranjeni Hajle Selasije, poslednji etiopski car i carica Menen. Odlazak do najveće pijace u celoj Africi – Merkato koja predstavlja nezaboravno iskustvo i gde možete uživati u šarenilu i raznolikosti robe (od bezbroj ponuda suvenira, čuvene kafe iz Etiopije, zanatskih proizvoda, začina do trgovine kamilama i ostalim životinjama koje šetaju slobodno pijacom..).Uveče odlazak u tradicionalni restoran na večeru sa folklornim programom i prezentacijom čuvene kafe iz Etiopije.

Kasnije uveče transfer na aerodrom. Poletanje za Rim u 23.55 (let ET 702). Obrok u avionu.

10. dan (07.05.2016.)

 RIM - BEOGRAD

Dolazak u 05.35. Nastavak leta za Beograd u 09.25 (let 702). Obrok u avionu. Dolazak u Beograd u 11.05.


CENA PUTOVANJA U EVRIMA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI

(plativa u dinarima po prodajnom kursu  Banca Intesa Banke)    

Datum polaska

Usluga

Cena

Doplata za jednokrevetnu sobu

 

28. APRIL 2016.

 

Prema programu

 

 

1.995 €

 

185 €

U cenu putovanja je uračunato: prevoz avionom na navedenim relacijama, po dva kofera (23 kg po koferu) kabinskog prtljaga  i jedan od 7 kg ručnog prtljaga po osobi, smeštaj u standardnim dvokrevetnim sobama u hotelima 4* (lokalne kategorizacije), usluga prema programu (doručak u hotelima švedski sto, večera u lokalnim restoranima ili hotelima u zavisnosti od rasporeda razgledanja, kao i večera u tradicionalnom restoranu u Adis Abebi), privatni transferi aerodrom/hotel/aerodrom prema programu visokokvalitetnim klimatizovanim vozilima turističke kategorije, sva razgledanja i izleti navedeni u programu putovanja, troškovi organizovanja putovanja, kao i profesionalni, licencirani turistički vodič na srpskom jeziku koji sa grupom putuje iz Beograda.

U cenu putovanja nije uračunato: avio-takse 430 Eur po osobi (cena avio taksi data u trenutku objavljivanja programa, podložna je promeni i zavisi od avio kompanije. Konačnu cenu avio taksi kompanija objavljuje oko 8 dana pre početka putovanja kada se štampaju karte i tada agencija zadužuje putnike za konačnu cenu avio taksi) , fakultativni izleti sa vodičem na srpskom jeziku, obroci koji nisu navedeni u programu putovanja, međunarodno zdravstveno osiguranje  i osiguranje od otkaza putovanja, viza za Etiopiju ( agencija posreduje u izradi viza, a cena vize će biti naknadno objavljena).

VIZA:

- Vizu za Etiopiju je potrebna državljanima Srbije. Dobija se po sletanju na aerodrom u Adis Abebi. Potrebno je dostaviti samo kopiju pasoša u boji. Agencija Ponte Travle posreduje prilikom dobijanja viza.

  • Za sve dodatne informacije obratite se agencija na broj telefona +381 11 7858585 .

INFORMACIJE O HOTELIMA:

Smeštaj u hotelima 4* (lokalne kategorizacije). Za imena hotela možete se raspitati u agenciji. Ponte Travel garantuje kvalitet smeštaja.

VAŽNE NAPOMENE :

MINIMUM ZA REALIZACIJU GRUPE JE 15 PUTNIKA !

USLOVI PLAĆANJA:  70 % prilikom rezervacije a ostatak 45 dana pred putovanje zbog visoke turističke sezone. Rok za prijavu do 20.03.2016. ili do popune mesta (broj mesta je ograničen).

Uplata se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Intesa banke na dan uplate.

PREMA UGOVRU SA PARTNEROM IZ ETIOPIJE, MOŽE DOĆI DO PROMENE HOTELA, ALI U TOM SLUČAJU PARTNER JE U OBAVEZI DA OBEZBEDI HOTELE ISTE KATEGORIZACIJE I SLIČNE LOKACIJE !

Korisne informacije:

  • Uobičajene vremenske prilike za Afričku zrmlju ovog pojasa. Veoma prijatan period za boravak u zemlji sa temperaturama u proseku od 18 do 25 C tokom dana. Noći su ipak hladnije sa nižom temperaturom od 14 do 18 C. U ovaom periodu su moguće kraće kiše jer sušni period se završava u martu a kišni počinje u julu.
  • Valuta u Etiopiji je bir:                      1 USD = 20.8170 ETB                      1 EUR  24.2654 ETB

·         Preporučuje se lagana pamučna odeća kao i lagana, udobna obuća (za pešačenje). Treba poneti  laganu  jaknu i nešto topliju garderobu zbog niže temperature noću.

·         Preporučuje se korišćenje sredstava za mazanje protiv komaraca.

·         Mole se putnici da provere tačno vreme leta dva dana pre polaska na telefon +381 11 7858586.

Organizator putovanja je Turistička agencija Ponte Travel dooLicenca kategorije OTP, broj 416 od 25.02.2010Birčaninova 28b, 11000 Beograd, Srbija

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo putnike da pročitaju Opšte uslove Putovanja.  Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene  pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.